Wrx fluttering idle/car stalls when not under throttle - Subaru WRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old 10-31-2012, 05:36 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Hawaii
Posts: 3
NickMar is an unknown
Wrx fluttering idle/car stalls when not under throttle

I'm sure this topic has been covered before so I apologize in advance for bringing it up.
I have a 2007 wrx 18000 miles I have all the mods listed on my profile but just recently when starting the car the rpms would shoot high around 2grand then down to about 400 and then find a balance around 1500. When I rev it up at all after I pull my foot off the pedal it shoots down to about 100 rpms and it sounds like its about to stall then it catches itself and goes back to 1500.
Once I'm on the road when I am coming to a stop in neutral or in gear the idle flutters anywhere between 2 grand to 300. Every once in awhile while I'm driving if I release the throttle the car will stall this isn't every time but close. Please help. Thank you
NickMar is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 10-31-2012, 06:35 PM
WRXtuners Member
 
BLAZE2099's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 2,574
Images: 6
BLAZE2099 is known to be trustworthy and helpful BLAZE2099 is known to be trustworthy and helpful
Who tuned you, how soon after your last tune did this start happening?

Randy-
2002 blaze WRX- sold:(
2004 Wrx-sold
2011 Wrx limited
99 Fozz- sold
Eagle eye crew
BLAZE2099 is offline  
#3 Old 10-31-2012, 06:54 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Hawaii
Posts: 3
NickMar is an unknown
Quote:
Originally Posted by BLAZE2099 View Post
Who tuned you, how soon after your last tune did this start happening?
Open source tune. And it's been a couple months since the tune. The guy I bought it from tuned it not myself. But it just started happening about two days ago
NickMar is offline  
#4 Old 11-01-2012, 05:52 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,970
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
No CEL codes?

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
#5 Old 11-01-2012, 12:36 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Hawaii
Posts: 3
NickMar is an unknown
Quote:
Originally Posted by pzr2874 View Post
No CEL codes?
No codes at all. Today when I was driving to work the air bag light did come on after the car almost stalled again and the light stayed on until I turne the car completely off an then back on
NickMar is offline  
#6 Old 05-14-2013, 07:14 PM
WRXtuners Member
 
Okeyd57's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: West Virginia
Posts: 145
Images: 4
Okeyd57 is an unknown
Quote:
Originally Posted by NickMar View Post
I'm sure this topic has been covered before so I apologize in advance for bringing it up.
I have a 2007 wrx 18000 miles I have all the mods listed on my profile but just recently when starting the car the rpms would shoot high around 2grand then down to about 400 and then find a balance around 1500. When I rev it up at all after I pull my foot off the pedal it shoots down to about 100 rpms and it sounds like its about to stall then it catches itself and goes back to 1500.
Once I'm on the road when I am coming to a stop in neutral or in gear the idle flutters anywhere between 2 grand to 300. Every once in awhile while I'm driving if I release the throttle the car will stall this isn't every time but close. Please help. Thank you




When, and if, you ever figure this problem out, please let me know. I've got the very same problem with my 06 STi, with 23,000 miles total. My mods should be on my profile, also. I have a pro tune on my accessport. About 2 months ago, it gave out completely. I had it towed to my Subaru dealer. They said it was the fuel pump, so I ordered a new Walbro. It ran great for about 2 weeks, and the code was back (?????) along with the up and down idle. It was still better than it was, but it wasn't right.

I went back last week to get a state inspection sticker, and I had the mechanic clean my throttle body up. It helped a little more, but it's still not perfect, like it was.

I've met women that weren't as frustrating as this problem has been for me to figure out ! Good Luck to ya, and if I hear anything, I'll pm you. Okey

Okey's Black Mamba-06 STi-OBP- Cobb stage 2
Okeyd57 is offline  
#7 Old 05-21-2013, 12:52 PM
WRXtuners Member
 
jimbo058's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Colorado
Posts: 33
jimbo058 is an unknown
Try replacing the Throttle Position Sensor (TPS).
jimbo058 is offline  
#8 Old 05-26-2013, 06:51 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: California
Posts: 2
tondelayo is an unknown
Vacuum leaks anywhere?

Quote:
Originally Posted by NickMar View Post
I'm sure this topic has been covered before so I apologize in advance for bringing it up.
I have a 2007 wrx 18000 miles I have all the mods listed on my profile but just recently when starting the car the rpms would shoot high around 2grand then down to about 400 and then find a balance around 1500. When I rev it up at all after I pull my foot off the pedal it shoots down to about 100 rpms and it sounds like its about to stall then it catches itself and goes back to 1500.
Once I'm on the road when I am coming to a stop in neutral or in gear the idle flutters anywhere between 2 grand to 300. Every once in awhile while I'm driving if I release the throttle the car will stall this isn't every time but close. Please help. Thank you
Have you checked for vacuum leaks anywhere and everywhere, including the brake booster?
tondelayo is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On