start up and dies instantly - Subaru WRX Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 Old 01-13-2010, 05:26 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pennsylvania
Posts: 25
slvr04wrx is an unknown
start up and dies instantly

my car will stall out instantly after start up but only on a warm engine. cold start it will crank up to the high rpm's and continue to run. but only with a warm engine will it die. i just had the o2 sensor replaced which fixed the main issues i had with it all except for the start up stall. does anyone have any ideas or does anyone else have this problem? i just have no idea what would be causing this.
slvr04wrx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 Old 01-13-2010, 05:46 PM
WRXtuners Member
 
WRXforME's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Connecticut
Posts: 982
Images: 3
WRXforME is an unknown
Send a message via AIM to WRXforME
Upside down MAF? That can cause that, I believe. If the MAF on the intake isnt installed back exactly the way it was, it screws with it.
WRXforME is offline  
post #3 of 16 Old 01-13-2010, 06:21 PM
WRXtuners Member
 
VD5505's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Iowa
Posts: 905
Images: 6
VD5505 is known to be trustworthy and helpful VD5505 is known to be trustworthy and helpful VD5505 is known to be trustworthy and helpful
Send a message via AIM to VD5505 Send a message via MSN to VD5505
Have you checked for any vacuum leaks?

2003 WRX Hybrid build,

Brian
VD5505 is offline  
post #4 of 16 Old 01-13-2010, 06:24 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pennsylvania
Posts: 25
slvr04wrx is an unknown
yeah when my car first started messing up i cleaned the maf so i know its clean and it went back in the way it came out, havent checked the vacuum leaks yet
slvr04wrx is offline  
post #5 of 16 Old 01-13-2010, 09:08 PM
WRXtuners Member
 
VD5505's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Iowa
Posts: 905
Images: 6
VD5505 is known to be trustworthy and helpful VD5505 is known to be trustworthy and helpful VD5505 is known to be trustworthy and helpful
Send a message via AIM to VD5505 Send a message via MSN to VD5505
Do you have a way to test your fuel pressure?

2003 WRX Hybrid build,

Brian
VD5505 is offline  
post #6 of 16 Old 01-14-2010, 10:06 AM
WRXtuners Member
 
basco's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: South Carolina
Posts: 1,873
basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to
Send a message via AIM to basco Send a message via MSN to basco
you could also try cleaning your Idle Air Control Valve

Cleaning And Reattaching The IACV (Idle Air Control Valve) - NASIOC

FP GT35R MoTeC M800 AndrewTech PPG'd Wagon - 513AWHP
06 Mazdaspeed6 280/330
- Matt
basco is offline  
post #7 of 16 Old 01-14-2010, 04:25 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pennsylvania
Posts: 25
slvr04wrx is an unknown
no i dont have a way to test my fuel pressure. but it will start and run on a cold start. but it will rev up and die on a warm start though.
slvr04wrx is offline  
post #8 of 16 Old 01-14-2010, 08:13 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,981
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
Did you use MAF cleaner ? Did you happen to touch the MAF sensor ?

Paul
2002 WRX Sold
2007 WRX Sold
2007 STi totaled
2007 Foz XT sold
2007 MS3
pzr2874 is offline  
post #9 of 16 Old 01-14-2010, 10:33 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pennsylvania
Posts: 25
slvr04wrx is an unknown
no i didnt touch it i used some maf spray cleaner
slvr04wrx is offline  
post #10 of 16 Old 01-15-2010, 06:40 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,981
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
Did you do the IACV like the previous poster said to do??

Paul
2002 WRX Sold
2007 WRX Sold
2007 STi totaled
2007 Foz XT sold
2007 MS3
pzr2874 is offline  
post #11 of 16 Old 01-15-2010, 12:41 PM
WRXtuners Member
 
basco's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: South Carolina
Posts: 1,873
basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to
Send a message via AIM to basco Send a message via MSN to basco
yeah and if your car has a check engine light on please get it read and post the code here and your full mod list as that would make this hella easier to diagnose but i can think of at least 15 things that could cause this it would be helpful to have more info before I start leading you down the wrong path

FP GT35R MoTeC M800 AndrewTech PPG'd Wagon - 513AWHP
06 Mazdaspeed6 280/330
- Matt
basco is offline  
post #12 of 16 Old 08-31-2010, 07:46 PM
WRXtuners Member
 
phatmike0704's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Illinois
Posts: 147
phatmike0704 is an unknown
Send a message via AIM to phatmike0704 Send a message via Yahoo to phatmike0704
so ### was the problem
phatmike0704 is offline  
post #13 of 16 Old 08-31-2010, 07:55 PM
WRXtuners Member
 
Chase's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Washington
Posts: 978
Images: 2
Chase is a WRX expert worth listening to Chase is a WRX expert worth listening to Chase is a WRX expert worth listening to
He probably won't be back to answer, I wish people would remember to do that more. It helps other diagnose things easily when they come back and tell you what it was...

355 awhp fp green six speed wagon in Corvette Atomic Orange
-Brandon
Chase is offline  
post #14 of 16 Old 11-04-2010, 02:23 PM
WRXtuners Member
 
baumgartenb's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Michigan
Posts: 151
Images: 5
baumgartenb is an unknown
Garage
I'm having a similar problem with my 02 wrex. I installed a coi and when I put it together the car woud start then die...i tried turning the sensor the other way, still there.the only way my car will run with the maf sensor pluged in is if I take the filter off and put my hand in ront of the hole.. If I take the maf sensor of the car will un but cut off at certain points when I accelerate. Please help I am entering it in a rally in two days.
baumgartenb is offline  
post #15 of 16 Old 11-04-2010, 03:22 PM
WRXtuners Member
 
basco's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: South Carolina
Posts: 1,873
basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to basco is a WRX expert worth listening to
Send a message via AIM to basco Send a message via MSN to basco
Quote:
Originally Posted by baumgartenb View Post
I'm having a similar problem with my 02 wrex. I installed a coi and when I put it together the car woud start then die...i tried turning the sensor the other way, still there.the only way my car will run with the maf sensor pluged in is if I take the filter off and put my hand in ront of the hole.. If I take the maf sensor of the car will un but cut off at certain points when I accelerate. Please help I am entering it in a rally in two days.

Run a stock intake...or get a tune

FP GT35R MoTeC M800 AndrewTech PPG'd Wagon - 513AWHP
06 Mazdaspeed6 280/330
- Matt
basco is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome