ran hard wont start - Subaru WRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 12-28-2009, 09:06 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: California
Posts: 2
rastaross is an unknown
Unhappy ran hard wont start

i just got a 02 wagon i dont have any mods except a blowoff valve and some minor suspension work i have only had the car about three mos. i was running it real hard for about 25 miles when i was done i got off the freeway and got to a stop light and it cut off now it wont start no noises no smoke just cut off now i have oil in my intake all the way up to my air filter and need some help ive been told that these motors the timing belts have a problem with slipping teeth would this cause blowby or maybe i fried the rings im not sure what to do had hondas most of my life jus made the step up to a rex and turbo so kinda lost on this motor its way different then anything i have pulled apart before so any help or insight would be greatly appreciated e-mail me at aalkross@hotmail.com
rastaross is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 12-28-2009, 11:29 PM
WRXtuners Member
 
04paulieWRX's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: New York
Posts: 233
04paulieWRX is an unknown
well, start by explaining what happens when you try to start it. Is there any power at all? will the starter turn? if yes to both of those, you can do a compression test. basically, its the same steps you would take with a honda that wouldnt start. even if you blew the turbo or broke something turbo-related, the engine would usually still start.
04paulieWRX is offline  
post #3 of 5 Old 12-30-2009, 01:17 AM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: California
Posts: 2
rastaross is an unknown
i have power to everything and yes the starter turns the motor over when i try to start the car it turns but no fire up im gonna try to go and get a compression tester tomorrow and see what happens what should it be at something like 80 lbs minimum right? with the coil packs i can do the same thing as i would with regular spark plug wires and check all for spark right. i hear the fuel pump kick on when i turn the key so i know im getting fuel. now is it true about the timing belts slipping? and these motors are non interfering right?
rastaross is offline  
post #4 of 5 Old 12-30-2009, 09:04 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: New Mexico
Posts: 22
RUUP4IT101 is an unknown
Well I have a similar problem and the dealership is telling me its the timing belt
RUUP4IT101 is offline  
post #5 of 5 Old 12-31-2009, 01:55 PM
WRXtuners Member
 
VD5505's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Iowa
Posts: 905
Images: 6
VD5505 is known to be trustworthy and helpful VD5505 is known to be trustworthy and helpful VD5505 is known to be trustworthy and helpful
Send a message via AIM to VD5505 Send a message via MSN to VD5505
take all the front plastic off and look at your timing belt and line up all the marks to see if they all line up right, and just because you hear the fuel pump come on doesn't mean that you getting fuel, you have to check to see if your getting fuel up to the fuel rails. yes check to see if your getting spark first off.

2003 WRX Hybrid build,

Brian
VD5505 is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On