Help! Subaru Dealers can't fix my issue - Subaru WRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old 01-08-2013, 05:37 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: California
Posts: 3
204s is an unknown
Help! Subaru Dealers can't fix my issue

I've got an 06 WRX Impreza Wagon with 96k miles that Subaru dealers can't figure out what is causing the issue. I have not modified this vehicle, maintained it well with all services, and have never taken it off road.

At the 75k mark, I received a check engine light giving a PO420
Catalyst System Efficiency Below Threshold error. I brought it in for service at dealer and they said it was an 02 valve issue and at the time it was under warranty and they replaced it with no charge.

The check engine light went away but came back on after another 8,000 miles, but as soon as I would get ready to bring it in to a shop it would go away for another 4 months. This on/off cycle repeated for the next 7000 miles, never staying on longer than a few days at a time.

At 90k mark, the check engine light stayed on permanently. Brought it into a different subaru dealer (I had moved to a different state) and had them do check the code - it was the same PO420 They said it was an O2 Valve causing the issue and the original dealer had not fixed it. I tried calling the original dealer but they said the fix was out of warranty. Spent 1500 for the 90k service and new O2 Valves.

Now at 95k the check engine light has come on again. Just checked the code - it's the same PO420...and a new issue has popped up on a cold start, the engine makes a loud fuzzy noise for about 1 minute (RPMs won't make it go away), and then disappears.
Had a mechanic look at it and he said all my belts look good.

Some questions:
- Do I need a new catalytic converter?
- Is the fuzzy noise maybe related to catalytic problem?
- Do I have a lemon?

Thanks in advance for anyone's help!!!
204s is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 01-08-2013, 08:22 PM
WRXtuners Member
 
BLAZE2099's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 2,479
Images: 6
BLAZE2099 is known to be trustworthy and helpful BLAZE2099 is known to be trustworthy and helpful
Sound clip may help us help you.
Did you buy this car at New?
If you bought it used, maybe some under hood shots would be of good use.

Randy-
2002 blaze WRX- sold:(
2004 Wrx-sold
2011 Wrx limited
99 Fozz- sold
Eagle eye crew
BLAZE2099 is offline  
#3 Old 01-09-2013, 05:50 PM
WRXtuners Member
 
detrails01's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: New York
Posts: 42
detrails01 is an unknown
a p420 code is usually always a bad cat. What is an O2 valve? Oxygen sensors were replaced?
detrails01 is offline  
#4 Old 01-09-2013, 06:20 PM
WRXtuners Member
 
06_hawk_eye's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 699
06_hawk_eye is an unknown
Yeah that code 9 times out of ten is a bad cat or a 02 sensor after the cat. Actually just did one today but on a 2010 Toyota. Replaced 02 sensor today and gonna see if the other code comes back if code comes back then it needs a cat


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
06_hawk_eye is offline  
#5 Old 01-10-2013, 01:18 PM
WRXtuners Member
 
jimbo058's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Colorado
Posts: 33
jimbo058 is an unknown
Loud fuzzy noise when cold could be timing belt on the way out.
jimbo058 is offline  
#6 Old 01-15-2013, 07:08 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: California
Posts: 3
204s is an unknown
Thanks for the response. Really appreciate it. Yeah, I bought it new, and had the O2 sensors were replaced.

I was hoping it wouldn't be the catalytic converter and timing belt. That's like a 3k fix. Almost want to buy a new car.
204s is offline  
#7 Old 01-15-2013, 11:59 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,962
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
You can get the belt done for $600 (labor) from the dealer... and a Cat? Look into an aftermarket one. Even if in CA, you can't tell me you'd put a factory one back on?

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
#8 Old 01-16-2013, 08:36 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: California
Posts: 3
204s is an unknown
Quote:
Originally Posted by pzr2874 View Post
You can get the belt done for $600 (labor) from the dealer... and a Cat? Look into an aftermarket one. Even if in CA, you can't tell me you'd put a factory one back on?
Good tip. 600 dollars I can afford. Where's a good place to get an aftermarket Cat that would be reliable?
204s is offline  
#9 Old 01-16-2013, 12:16 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,962
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
Catalytic Converter Reviews - Read Aftermarket Cat Converter Reviews

I don't have any other helpful info for you bud. Sorry about that.


BUMP

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On