having problems with 02 wrx - Subaru WRX Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 23 Old 12-24-2008, 02:09 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Missouri
Posts: 6
thryme is an unknown
having problems with 02 wrx

I know someone else has had this problem but i was having a hard time finding anyone's problem that sounded exactly like mine. BTW the car is a 02 wrx 115k miles with nothing but cobb intake/exaust. So here it is...for the last month or so when im 3500-4500 the turbo feels like is surging real bad and it will pop, the engine will cut out temporarily and kick on the check engine light. The car feels like its struggling before it pops. If anyone could help me it would be greatly appreciated.
thryme is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 23 Old 12-24-2008, 04:27 PM
Moderator
 
newtothegame's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Maryland
Posts: 6,493
Images: 4
newtothegame is known to be trustworthy and helpful newtothegame is known to be trustworthy and helpful
Send a message via Yahoo to newtothegame
Any type of EM? What CEL is it throwing? Do you reset and it and it keep happening?

Joshua
"2007 WRX- PPG'd, 20G- Tim Bailey tuned
Stage 2 2005 WRX
Cobbtuning.com"
newtothegame is offline  
post #3 of 23 Old 12-24-2008, 04:38 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Missouri
Posts: 6
thryme is an unknown
Not sure what code its throwing because I dont think it will throw the code unless its hooked up when it pops, since the light goes off after a day or so I'm assuming unless it cuts out its not throwing the code. I can't get it to happen unless I'm in 3rd/4th or 5th..but I can definately feel it struggling in every gear through 3-5k rpms. What does EM stand for?
thryme is offline  
post #4 of 23 Old 12-24-2008, 05:24 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: North Carolina
Posts: 45
gray is an unknown
I had something like you are having in my 02 the pickup in the gas tank was pluged and it would not get the gas it needed you should put in a new pump if you do your pickup good luck
gray is offline  
post #5 of 23 Old 12-24-2008, 05:35 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Missouri
Posts: 6
thryme is an unknown
thanks for the advice, is there any sign visually that I should replace it? I've replaced them before in my old car which was a '00 2.5 rs but it seemed like when it went out it cut out really bad like almost undrivable and then died almost immediately. It seems to surge almost all the time now and the popping doesnt seem healthy at all.....
thryme is offline  
post #6 of 23 Old 12-24-2008, 11:42 PM
Moderator
 
newtothegame's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Maryland
Posts: 6,493
Images: 4
newtothegame is known to be trustworthy and helpful newtothegame is known to be trustworthy and helpful
Send a message via Yahoo to newtothegame
EM = Engine Management.

Joshua
"2007 WRX- PPG'd, 20G- Tim Bailey tuned
Stage 2 2005 WRX
Cobbtuning.com"
newtothegame is offline  
post #7 of 23 Old 12-25-2008, 03:08 PM
WRXtuners Member
 
03 CrazyTaxi's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Missouri
Posts: 728
Images: 4
03 CrazyTaxi is known to be trustworthy and helpful 03 CrazyTaxi is known to be trustworthy and helpful
Send a message via MSN to 03 CrazyTaxi Send a message via Yahoo to 03 CrazyTaxi
Quote:
Originally Posted by thryme View Post
Not sure what code its throwing because I dont think it will throw the code unless its hooked up when it pops, since the light goes off after a day or so I'm assuming unless it cuts out its not throwing the code. I can't get it to happen unless I'm in 3rd/4th or 5th..but I can definately feel it struggling in every gear through 3-5k rpms. What does EM stand for?
This is your problem. If you don't have a tune, the car is going to flip out. You are hitting boost cut since you are now spooling the turbo faster, the boost control solenoid is flipping out.

VF34'd Corvette Killer aka Doug
03 CrazyTaxi is offline  
post #8 of 23 Old 12-25-2008, 06:29 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: California
Posts: 102
sfelix818 is more helpful than not
Sounds like turbo gave out due to pieces of the cat from the up pipe. Does it only happen when the car hits full boost?
sfelix818 is offline  
post #9 of 23 Old 12-29-2008, 11:08 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Missouri
Posts: 6
thryme is an unknown
So taxi you're suggesting that I get my car tuned? I didn't know if I needed to or not with just exhaust/intake. If so you know a good place around here to have it done?
thryme is offline  
post #10 of 23 Old 12-30-2008, 11:32 AM
WRXtuners Member
 
03 CrazyTaxi's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Missouri
Posts: 728
Images: 4
03 CrazyTaxi is known to be trustworthy and helpful 03 CrazyTaxi is known to be trustworthy and helpful
Send a message via MSN to 03 CrazyTaxi Send a message via Yahoo to 03 CrazyTaxi
With an intake you wouldn't need it but with the exhaust, especially a catless one, you'll need one. I've got a base tune I can put on your car since you're close.

You'll want to get a catless uppipe soon since our cars are known for eating the uppipe cat. It's not an immediate thing but it should be the next move you make.

VF34'd Corvette Killer aka Doug
03 CrazyTaxi is offline  
post #11 of 23 Old 01-08-2009, 12:14 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Missouri
Posts: 6
thryme is an unknown
i got the code checked out, apparently the code is 0244, "the voltage signal for wastegate solenoid "A" is out of range for the current engine operating conditions"... probably still the tune?
thryme is offline  
post #12 of 23 Old 01-08-2009, 12:29 PM
WRXtuners Member
 
Chase's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Washington
Posts: 978
Images: 2
Chase is a WRX expert worth listening to Chase is a WRX expert worth listening to Chase is a WRX expert worth listening to
Or your wastegate isn't working properly...?

355 awhp fp green six speed wagon in Corvette Atomic Orange
-Brandon
Chase is offline  
post #13 of 23 Old 01-08-2009, 02:29 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Missouri
Posts: 6
thryme is an unknown
this is my first turbocharged car so I'm not quite sure what needs to be done here, if anyone can give me some insight on what my next step would be that would be great, hopefully whatever it is it will be covered on my warranty, or better yet a job I can do.
thryme is offline  
post #14 of 23 Old 01-08-2009, 06:03 PM
WRXtuners Member
 
03 CrazyTaxi's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Missouri
Posts: 728
Images: 4
03 CrazyTaxi is known to be trustworthy and helpful 03 CrazyTaxi is known to be trustworthy and helpful
Send a message via MSN to 03 CrazyTaxi Send a message via Yahoo to 03 CrazyTaxi
Yeah, it's the tune. The code is telling you that it overboosted and the reason it's only happening in 3rd, 4th, and 5th is the BCS (boost control solenoid) is limiting the boost when in 1st and 2nd gear. The reason you are getting overboost is twofold, one is the fact that with the exhaust you have, the turbo can spool up faster and the car doesn't realize this. The second reason is that it's cold out, air is denser. The second one isn't the cause of the CEL though. Usually you'll only get a pound or two of overboost due to cold weather. Since you are most likely still on the stock map, you're overboost threshold is 17.4 psi. It's not good for the car and that's why it cuts out on you. As I said in my PM to you, I have a tune that will work on your car to get you by temporarily. I've got it on two other 02s and they seem to enjoy it.

VF34'd Corvette Killer aka Doug
03 CrazyTaxi is offline  
post #15 of 23 Old 01-24-2009, 04:31 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Manitoba, Canada
Posts: 11
BLUESHIRT is an unknown
yah,same here.it migt be the same problem i have with my wrx.my hks ssqv bov seem to whistle loudly even when my foot is still on the gas pedal and it feels like something is going to blow.then it happened,the car died on me and in one occasion it died multiple times.i live in winnipeg canada and the weather here is really cold it's not even funny.so it might be the boost control solenoid?should i get subaru dealership to check it out?
BLUESHIRT is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On