2009 WRX Issues - Subaru WRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 02-11-2010, 05:25 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Virginia
Posts: 82
LewdWRX is an unknown
2009 WRX Issues

I have an 09 WRX with around 17K on it. I have noticed my max boost seems to only be around 12psi most of the time. Sometimes its between 14-15psi as it should be.

Has anyone else seen this? If so what was the problem?

I have also noticed my car idles up when coming to a stop usually somwhere between 1500 to 2000rpm for about 3-4 seconds before dropping to normal.

Any ideas on this one?
LewdWRX is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 02-11-2010, 05:31 PM
WRXtuners Member
 
booosted09's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Massachusetts
Posts: 477
Images: 5
booosted09 is more helpful than not
Garage
i have 13k on mine...no boost problems, but my idle does jump up like that. dont know why....but it seems normal.

so stock its not even funny...just kinda sad :(
-Randy
booosted09 is offline  
post #3 of 7 Old 02-11-2010, 06:12 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Virginia
Posts: 82
LewdWRX is an unknown
I am new to the Subaru and turbo charged world so please overlook me.

I should have said that my boost levels out around 12psi most of the time. It used to be more in line with 14-15psi.

I still see peak boost of around 15-16psi upon WOT and it tapers from there. The thing that concerns me is that it always seemed to stay around the 14-15 range and now it seems to hover around 12.

Maybe I will have the dealer look at it.
LewdWRX is offline  
post #4 of 7 Old 02-11-2010, 06:38 PM
WRXtuners Member
 
turmic's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Pennsylvania
Posts: 4,371
Images: 6
turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to
Send a message via AIM to turmic
If it's taper on the high end of the RPMs. Then that's normal. The VF52 doesn't spool out that far. How long as it been tapering lower?

The high idle thing is well known. It seems that subaru wanted to include some type of ECU rev matching feature or something in the 2009+ MYs

Kirt
378awhp/373wtq Custom Dom 3 & CBRD tuned 2006 STI.
"When in doubt...flat out" - Colin McRae
turmic is offline  
post #5 of 7 Old 02-11-2010, 10:53 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: New Jersey
Posts: 26
WTRacing is more helpful than not
sounds like you have a boost leak have you taken anything off lately or has the dealer? check for loose clamps around your IC
WTRacing is offline  
post #6 of 7 Old 02-12-2010, 11:45 AM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Virginia
Posts: 82
LewdWRX is an unknown
Quote:
Originally Posted by turmic View Post
If it's taper on the high end of the RPMs. Then that's normal. The VF52 doesn't spool out that far. How long as it been tapering lower?

The high idle thing is well known. It seems that subaru wanted to include some type of ECU rev matching feature or something in the 2009+ MYs
It does seem to taper more as the revs climb. I just haven't noticed it tapering that low until recenly. My car came with the SPT boost gauge so I have been looking at it for 17K and it seems to be recent that I noticed.

I have not touched a thing on this car so I would doubt that its a clamp or anthing of that nature, but i will look.
LewdWRX is offline  
post #7 of 7 Old 03-13-2010, 09:45 PM
WRXtuners Member
 
synolimit's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ohio
Posts: 1,415
synolimit is a helpful contributing member
you find the problem or fix it? if not and you havnt touched a thing temp plays a big role in making boost or not. air flows slow or fast do to hot or cold air. in 17k what was the temp range of your driving? when i first got my 09 and my boost gauge in summer i was hitting 16-17-18psi. then i started adding parts and the weather got colder. i no this is ass backwords but i was added more parts and the air got colder i started hitting 14-15psi as a stock ECU should. as for idle mine is kinda crazy too, in reverse too. its a very weird car but i think its normal.

Scott-2011 WRX 335HP 394TQ 93 VF52!
http://www.wrxtuners.com/forums/f121/2011-wrx-build-31226/
synolimit is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On