2006 Wrx p0442 - Subaru WRX Forum
 1Likes
  • 1 Post By boo-key bear
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old 08-06-2013, 07:53 PM
WRXtuners Member
 
06_hawk_eye's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 699
06_hawk_eye is an unknown
2006 Wrx p0442

Well I've had this problem for while now. My car gets a p0442 it's a small evap leak detected. It only comes on when I'm on the highway for about 30 mins with cruise control set to 60mph+. I already replaced the gas cap. I can drive around town for a month but as soon as I get on the highway and set cruise control light comes on. I drove to ocean city Maryland from lancaster about 160 miles no light but I also didn't use the cruise control on the way back about 20 miles in I used the cruise control 10 miles later and light came on. Does anyone have any suggestions for this code.


Sent from AutoGuide.com App
06_hawk_eye is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 08-06-2013, 09:31 PM
WRXtuners Member
 
turmic's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Pennsylvania
Posts: 4,371
Images: 6
turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to
Send a message via AIM to turmic
P0442 Evaporative emission control system malfunction

Code list for your pleasure!

Are you still just stage 2?

Kirt
378awhp/373wtq Custom Dom 3 & CBRD tuned 2006 STI.
"When in doubt...flat out" - Colin McRae
turmic is offline  
#3 Old 08-06-2013, 09:47 PM
Premium Member
 
boo-key bear's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tennessee
Posts: 1,148
Images: 6
boo-key bear is known to be trustworthy and helpful boo-key bear is known to be trustworthy and helpful
Garage
There's a evap purge control solenoid. If your looking at the engine its on the left side behind the alternator . It is bolted to the front of the intake manifold. I would check it and make sure all the connections are good no broken or loose hoses. You may want to also take a look around your charcoal canister. Its a black box behind the (right?) rear wheel. Check connections on that as well. Im not sayin those are your problems but, they are in the evap system and easy to check.
turmic likes this.

Adair
06' wrx tr
Phatbotti tuned!
boo-key bear is online now  
#4 Old 08-07-2013, 07:17 AM
WRXtuners Member
 
06_hawk_eye's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 699
06_hawk_eye is an unknown
Quote:
Originally Posted by turmic View Post
P0442 Evaporative emission control system malfunction

Code list for your pleasure!

Are you still just stage 2?
Yeah still just stage 2.


Sent from AutoGuide.com App
06_hawk_eye is offline  
#5 Old 08-07-2013, 07:18 AM
WRXtuners Member
 
06_hawk_eye's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 699
06_hawk_eye is an unknown
Quote:
Originally Posted by boo-key bear View Post
There's a evap purge control solenoid. If your looking at the engine its on the left side behind the alternator . It is bolted to the front of the intake manifold. I would check it and make sure all the connections are good no broken or loose hoses. You may want to also take a look around your charcoal canister. Its a black box behind the (right?) rear wheel. Check connections on that as well. Im not sayin those are your problems but, they are in the evap system and easy to check.
Will be going up on the lift tonight for a couple minutes to see if I can find any loose or cracked hoses


Sent from AutoGuide.com App
06_hawk_eye is offline  
#6 Old 08-07-2013, 09:17 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,970
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
check your gas cap too

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
#7 Old 08-08-2013, 08:58 AM
WRXtuners Member
 
06_hawk_eye's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 699
06_hawk_eye is an unknown
Quote:
Originally Posted by pzr2874 View Post
check your gas cap too
Replaced the cap already


Sent from AutoGuide.com App
06_hawk_eye is offline  
#8 Old 08-08-2013, 10:32 PM
WRXtuners Member
 
turmic's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Pennsylvania
Posts: 4,371
Images: 6
turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to turmic is a WRX expert worth listening to
Send a message via AIM to turmic
Did you check the black box underneath the right side rear? The evap box could have a loose hose or be messed up to a certain degree. Otherwise its a electrical gremlin in the system that doesn't like it when you use the cruise control. The purge solenoid could be bad too like Adair said...

Kirt
378awhp/373wtq Custom Dom 3 & CBRD tuned 2006 STI.
"When in doubt...flat out" - Colin McRae
turmic is offline  
#9 Old 08-09-2013, 12:04 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,970
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
Crap, missed that on your OP... sorry about that. Check the hoses like Kirt said..

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On