Subaru WRX Forum

Subaru WRX Forum (http://www.wrxtuners.com/forums/)
-   Tuning & Engine Management (http://www.wrxtuners.com/forums/f70/)
-   -   help reading datalog...! (http://www.wrxtuners.com/forums/f70/help-reading-datalog-39274/)

thekamikaze kid 09-17-2013 05:37 PM

help reading datalog...!
 
ok i posted this first which is why i decided to datalog...

"ok so i have been having intermittent acceleration problems due to a possible wastegate issue. im getting a pause from the throttle and i have to let off the accelerator because it seams that the engine is about to cut out. I just went to cobb stage 1 and it seams to be a little worse than it was. i have looked up and down this site for info but if anyone has any literature or advice it would be cool considering i have a v2 access port now. "

i just went to cobb stage 1 w/ a cobb intake, borla catback and hks bov. i took a log but it was on a slight incline and i only went from 2.5-4.5 rpm. bottom was up a steep hill. any help would be cool. im gonna probly get better logs soon, cause i think these two are effed up, but anyway...
[URL="https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ah1wXyVXxORgdEhMTlhLLVNnOW00cTlhdlBFOURoa1E&usp=sharing"]https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ah1wXyVXxORgdEhMTlhLLVNnOW00cTlhdlBFOURoa1E&usp=sharing[/URL]

and

[URL="https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ah1wXyVXxORgdFF1SENHZDRmWGRheFFCNVFWY0MyRGc&usp=sharing"]https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ah1wXyVXxORgdFF1SENHZDRmWGRheFFCNVFWY0MyRGc&usp=sharing[/URL]

boo-key bear 09-17-2013 06:09 PM

Sorry to hate but, you gotta get rid of that bov! Hks is the worst one!

turmic 09-17-2013 06:49 PM

At no point in time did you build over Wastegate PSI. You have to have a preturbo leak or a wastegate issue on your turbo. Plus, your car is pulling timing also...

Then again...you weren't in the prime of the boost range either. But, you're small turbo should've been spooled up though...by 4.5k rpms.

thekamikaze kid 09-17-2013 06:56 PM

what do u mean by timing? oh and like i said the log was effed up i dont think i was at full throttle for most of the log, there was a slight incline, it was only a 2.5-4.5 pull.

oh and yah i noticed my boost was pretty low. in the stage one map notes it said i was supposed to be at ~15psi

turmic 09-17-2013 06:57 PM

You lose timing at some points and are experiencing fine knock...but, if you didn't go full throttle. Then its a skewed pull.

thekamikaze kid 09-17-2013 07:05 PM

thanks for the help. i believe there is a throttle position percentage value im def not at fulll throttle. ill try to get a better log up later in the week.

BLAZE2099 09-17-2013 07:40 PM

Wonder why your not hitting full boost?
Due to not going WOT you think? You should hit a bit before that.

thekamikaze kid 09-17-2013 07:56 PM

i was pretty sure i had the pedal to the floor for at least a few seconds, i guess it didnt show up...ill try again soon. the second log was def not wot tho, i was nt sure if u could still use the log if going uphill.

turmic 09-17-2013 09:22 PM

[quote=thekamikaze kid;357626]i was pretty sure i had the pedal to the floor for at least a few seconds, i guess it didnt show up...ill try again soon. the second log was def not wot tho, i was nt sure if u could still use the log if going uphill.[/quote]

No....your throttle position sensor never went over 40ish%. That's not WOT. In either pull...if that's where you're experiencing performance issues. Then its the BOV...partial boost/throttle and issues is due to a leaky BOV more than likely.

thekamikaze kid 09-18-2013 04:06 PM

[quote=turmic;357674]No....your throttle position sensor never went over 40ish%. That's not WOT. In either pull...if that's where you're experiencing performance issues. Then its the BOV...partial boost/throttle and issues is due to a leaky BOV more than likely.[/quote]

I dont think that hte throttle sensor reading is completely accurate. i think that it isnt measuring the pedal to floor %, its measuring the actual throttle body. im pretty sure i was at least close to the floor with the pedal. but def more than 40%, thats way off.

i emailed cobb and told them what my situation was WITHOUT the log and they said It could potentially be an issue with the wastegate not actuating properly, or i could be overboosting and that could be causing a fuel cut. this only happens when in early gears and up hills tho. is there any evidence in these logs b4 i do a new log that would support this?

boo-key bear 09-18-2013 04:25 PM

You would know if you had fuel cut. It is somewhat of a violent and scary thing the first time it happens and your not expecting it.
Plus you would probably get a code for overboosting and the cruise light would flash.

To test your wastegate acuator you can put a hand pump to the nipple on it and watch it to see if its opening properly and fully at the correct psi .

thekamikaze kid 09-18-2013 06:19 PM

[quote=turmic;357586]You lose timing at some points and are experiencing fine knock...but, if you didn't go full throttle. Then its a skewed pull.[/quote]

After reviewing my crappy log, Cobb said my dam was low due to it learning the new flash or something was "unhappy" under the hood. But yeah something is effing up my timing, hopefully that it is just learning issue, but I think that the "hill" issue is another issue altogether, not sure tho.

thekamikaze kid 09-18-2013 06:27 PM

[quote=boo-key bear;358034]You would know if you had fuel cut. It is somewhat of a violent and scary thing the first time it happens and your not expecting it.
Plus you would probably get a code for overboosting and the cruise light would flash.

To test your wastegate acuatior you can put a hand pump to the nipple on it and watch it to see if its opening properly and fully at the correct psi .[/quote]

Not mechanically inclined to do that but I will def further inquire about that

BLAZE2099 09-18-2013 07:34 PM

Bet ya ten bucks your car runs better with a stock BPV or a well built one;)

06_hawk_eye 09-18-2013 07:41 PM

I had a turbo xs hybrid one on mine and I was like it doesn't affect it that much. Took it off and it was day and night . Been running the stock one ever since. Look on Craigslist for a stock one man or I'm sure someone on here had a sticker laying around.


[color=gray]Sent from [url=http://www.autoguide.com/mobile]AutoGuide.com App[/url][/color]


All times are GMT -5. The time now is 11:21 PM.

Powered by vBulletin®. Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.8pl1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.