Turbo rattle? - Subaru WRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 Old 11-09-2007, 11:50 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Michigan
Posts: 5
RexKid115 is an unknown
Send a message via AIM to RexKid115
Question Turbo rattle?

Ok guys i gotta question. I've had MY02 wrx for about 2 months now, it has 134,000 miles on it and it has developed a rattling type noise. I think it is coming from the turbo. This noise only occurs at idle and when engine braking. As soon as throttle is applied this noise goes away. Im thinking something is wrong with the turbo but im not sure. I've checked the exhaust for rattles and loose pieces, but there were no problems there. If anyone has any help i would greatly appreciate it.
RexKid115 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 11-10-2007, 01:26 AM
WRXtuners Member
 
Strider327's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: California
Posts: 336
Strider327 is on thin ice
Might be a loose downpipe or the heatshield.
Strider327 is offline  
post #3 of 10 Old 11-10-2007, 10:54 AM
WRXtuners Member
 
baller_v24's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Texas
Posts: 1,469
baller_v24 is known to be trustworthy and helpful baller_v24 is known to be trustworthy and helpful
Send a message via Yahoo to baller_v24
try to see if u can follow the noise while u have the hood popped. i see that u have a downpipe. if u have the heatshield on, it might be that. could be the heatshield rubbing on it.

rollin on 17's now and they're dirty
baller_v24 is offline  
post #4 of 10 Old 11-10-2007, 09:51 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: B.C., Canada
Posts: 24
canuckwrx is an unknown
My 02 was doing the same thing and it took me a while to find it. It was actually the heat shield on the up pipe as I hadn't replaced it yet.
canuckwrx is offline  
post #5 of 10 Old 11-16-2007, 07:14 AM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Michigan
Posts: 5
RexKid115 is an unknown
Send a message via AIM to RexKid115
Ok so i fixed the rattle. It was something very simple. After checking all the bolts on the dp and up i went to the top side of the engine bay and checked out the wastegate actuator. The rod end is slightly wore and there was about 2-3mm of play, alowing the wastegate to stay open and rattle back and forth. I adjusted the rod just enough so that the the wastegate would stay closed but not pull on the diaphragm of the the actuator. So needless to say it's fixed right now. The car is also a bit quicker on the bottom end, now that its building boost quicker. So if you've got a high mileage subi, check it out.
RexKid115 is offline  
post #6 of 10 Old 11-16-2007, 08:49 AM
Moderator
 
newtothegame's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Maryland
Posts: 6,493
Images: 4
newtothegame is known to be trustworthy and helpful newtothegame is known to be trustworthy and helpful
Send a message via Yahoo to newtothegame
Awesome, glad to hear you got the problem solved.

Joshua
"2007 WRX- PPG'd, 20G- Tim Bailey tuned
Stage 2 2005 WRX
Cobbtuning.com"
newtothegame is offline  
post #7 of 10 Old 11-16-2007, 11:29 AM
WRXtuners Member
 
baller_v24's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Texas
Posts: 1,469
baller_v24 is known to be trustworthy and helpful baller_v24 is known to be trustworthy and helpful
Send a message via Yahoo to baller_v24
good stuff, thanks for an update as it well help other people in the future

rollin on 17's now and they're dirty
baller_v24 is offline  
post #8 of 10 Old 11-29-2007, 05:06 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: South Carolina
Posts: 43
Ricsta is an unknown
is your boost stable or is it oscillating any?
Ricsta is offline  
post #9 of 10 Old 12-04-2007, 12:06 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Michigan
Posts: 5
RexKid115 is an unknown
Send a message via AIM to RexKid115
My boost is stable, no fluxuations. Since I fixed it, it runs so much better off the bottom. now all of the exhaust is spinning the turbo. Im happier now.
RexKid115 is offline  
post #10 of 10 Old 03-13-2008, 01:47 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Virginia
Posts: 18
dub986 is an unknown
Send a message via AIM to dub986
I'm having a very similar problem but i was wondering if i can physically see that the wastegate is open or will i only be able to tell by the actuator arm being loose?
dub986 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome