Wacky AFRs while crusing on highway - Subaru WRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old 12-11-2012, 06:17 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 4
vdcoff is an unknown
Wacky AFRs while crusing on highway

Hey guys I have a 2011 wrx, basically stage II with an open source tune at 19psi from area1320.

Me and ryan from area1320 have been trying to figure out what is causing this driving issue...when I am cruising down the highway between 2500 and 3500 rpms I get a slight hesitation with the car and my afr's go crazy, from rich to lean to rich to lean. The hesitation goes along with the afr gauge as it is going back and fourth. If I open up the throttle more it goes away, or if I lift off the throttle it goes away, its just when I am cursing on the highway with the throttle depressed in a stationary position.

Anyone else have this problem? Ryan looked at the car four times and it got better but I am still having the issue slightly..
vdcoff is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 12-13-2012, 05:54 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,970
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
Any codes? Have you checked the O2 sensors?

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
#3 Old 12-14-2012, 05:12 AM
WRXtuners Member
 
psinuse's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ohio
Posts: 3,064
psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to
Switching from close loop to open loop.

Resident Grumpy Old Man(Keith)
03 SRP 2.34L
08' LGT Gears...
psinuse is offline  
#4 Old 12-14-2012, 12:10 PM
WRXtuners Member
 
jimbo058's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Colorado
Posts: 33
jimbo058 is an unknown
You may have a bad TPS.
jimbo058 is offline  
#5 Old 12-14-2012, 02:32 PM
WRXtuners Member
 
psinuse's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Ohio
Posts: 3,064
psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to psinuse is a WRX expert worth listening to
Quote:
Originally Posted by jimbo058 View Post
You may have a bad TPS.
I hate when my TPS flares up....always itches...

Resident Grumpy Old Man(Keith)
03 SRP 2.34L
08' LGT Gears...
psinuse is offline  
#6 Old 12-14-2012, 05:18 PM
WRXtuners Member
 
synolimit's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ohio
Posts: 1,415
synolimit is a helpful contributing member
Where is your maf sitting? Where's it getting its air from? I've had this same issue.

Scott-2011 WRX 335HP 394TQ 93 VF52!
http://www.wrxtuners.com/forums/f121/2011-wrx-build-31226/
synolimit is offline  
#7 Old 12-14-2012, 08:11 PM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,970
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
Quote:
Originally Posted by psinuse View Post
I hate when my TPS flares up....always itches...
LOL

That's IBS ya freak

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
#8 Old 12-18-2012, 05:40 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 4
vdcoff is an unknown
Quote:
Originally Posted by pzr2874 View Post
Any codes? Have you checked the O2 sensors?
No codes...o2 sensors are good.
vdcoff is offline  
#9 Old 12-18-2012, 05:41 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 4
vdcoff is an unknown
Quote:
Originally Posted by synolimit View Post
Where is your maf sitting? Where's it getting its air from? I've had this same issue.
the maf sensor is sitting on top of the aem cold air intake...we've looked at it twice thinking it was leaking and resealed it twice, same issue.
vdcoff is offline  
#10 Old 12-18-2012, 05:42 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pennsylvania
Posts: 4
vdcoff is an unknown
Quote:
Originally Posted by jimbo058 View Post
You may have a bad TPS.
I've never thought of this, I'm gonna look into it...do you know of anyway to test the TPS? or just buy a new one replace and see if it fixes the issue?
vdcoff is offline  
#11 Old 12-18-2012, 05:51 AM
WRXtuners Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Texas
Posts: 4,970
pzr2874 is known to be trustworthy and helpful pzr2874 is known to be trustworthy and helpful
Replace the AEM with the factory piece and see if it still does it.

Paul
2007 XT
2007 MS3
pzr2874 is offline  
#12 Old 12-23-2012, 01:24 AM
WRXtuners Member
 
synolimit's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ohio
Posts: 1,415
synolimit is a helpful contributing member
Quote:
Originally Posted by vdcoff View Post
the maf sensor is sitting on top of the aem cold air intake...we've looked at it twice thinking it was leaking and resealed it twice, same issue.
Is there any air that can get into the AEM? And by that I mean like a ram air affect?

Scott-2011 WRX 335HP 394TQ 93 VF52!
http://www.wrxtuners.com/forums/f121/2011-wrx-build-31226/
synolimit is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On