Loud Screech New Recirc Valve - Subaru WRX Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 06-16-2011, 04:50 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: May 2011
Location: Colorado
Posts: 218
cwinterbower is more helpful than not
Garage
Loud Screech New Recirc Valve

Just wondering if anyone has come across this issue, it's a little hard to diagnose when I am driving. It doesn't sound like turbo stutter, though I guess it could be. I just put a new recirc valve on (moving from vta), and adjusted it to where it barely breathes at idle, and releases perfectly fine at part throttle with zero stutter at low boost, however when I really wind it up 20lbish, I get a loud almost un nerving squelch. Not really sure how else to describe it, I used bending radiator hose for the return (has a spring inside), and it returns to a Perrin turbo inlet. I am wondering if the sound I am hearing is the pressure making it's way through the tube? Or possibly hitting the turbo on the intake side?(the pressure). I have checked the obvious signs, kinks in the recirc line etc, but the path to the turbo inlet from my bov is a fairly bendy one.
Again just hoping someone may have stumbled across a similar issue.
Thanks.
-Carl
cwinterbower is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 06-16-2011, 06:04 PM
WRXtuners Member
 
mfarnham's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Massachusetts
Posts: 403
Images: 3
mfarnham is an unknown
Do you have a gasket between the recirc valve and the intercooler?

Mike
mfarnham is offline  
post #3 of 4 Old 06-16-2011, 06:16 PM Thread Starter
WRXtuners Member
 
Join Date: May 2011
Location: Colorado
Posts: 218
cwinterbower is more helpful than not
Garage
Yeah, it sits on the pipe from the front mount. It's a new gasket and sealer. There is a point where the actual valve has a screw in peice that mounts to the recirc hose that is just "hand tight" as I don't want to put anything abrasive on the aluminum. But the sound is coming from the passenger side of the car, (the inlet or turbo). It doesn't make the chh chh chh chh like turbo stutter, its just one loud bark. The recirc hose makes a very tight bend right before it gets to the inlet, though it is open and I tested it. Just can't figure out what the sound is.
-Carl
cwinterbower is offline  
post #4 of 4 Old 06-16-2011, 07:13 PM
WRXtuners Member
 
mfarnham's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Massachusetts
Posts: 403
Images: 3
mfarnham is an unknown
Sorry I didn't realize you had a front mount. If you are hearing the sound after putting on a recirc valve, instead of VTA, then it is probably the hose going to the inlet. Maybe the bends are just too extreme.

Mike
mfarnham is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On